Beslenme ve diyet bölümünde diyetisyenimiz poliklinik, klinik, ve toplu beslenme alanlarında hizmet vermektedir. Hasta iyileşme sürecinin desteklenmesi, toplumda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla poliklinik hastaları, yatan hastalar ve refakatçileri ile hastane personeli; sağlıklı beslenme ve diyet konusunda son bilgiler doğrultusunda aydınlatılmaktadır.
Beslenme ve diyet polikliniğinde aşağıdaki konularda hizmet verilmektedir:
Şişmanlık (Obezite) ve Beslenme Tedavisi
En basit şekliyle şişmanlık, diğer adıyla obezite, hastalığa yakalanma riski açısından sakıncalı olan vücut yağ miktarının artması olarak tanımlanabilir. Beden kitle indeksi (BKİ, kg/m2), boy ve vücut ağırlığı arasındaki oran kullanılarak obezite tanısı konulabilir. Ancak BKİ, toplam vücut yağ miktarı ve bölgesel yağlanma hakkında bilgi vermemektedir. Bunun için deri kıvrım kalınlığı, bel- kalça oranı ve biyoelektrik empedans gibi diğer yöntemler de obezitenin tanısında kullanılmaktadır. Beslenme ve diyet kiliniğimizde bu ölçümler alınarak obezite hastası bireye beslenme tedavisi uygulanmaktadır.
Obezite tedavisinde multidisipiner bir yaklaşımla hasta merkezli bir program sunulmaktadır. InBody 520 vücut analiz cihazıyla, 8 ayrı noktadan vucuda bağlanan elektrotlar sayesinde vücut yağ oranı ve kitlesi, kas kitlesi, kemik kitlesi ölçümleri ile ödem tespiti yapılmakta ve rapor çıktı halinde hastaya sunulmaktadır. Beden kitle indeksi ve bel kalça oranlarının saptanması da yapılan diğer ölçümler arasındadır.
Diyabet Hastalığı ve Beslenme Tedavisi
Kardiyovasküler Hastalıklarda Beslenme Tedavisi
Böbrek Hastalıklarında Beslenme Tedavisi
Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Tedavisi
Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme Tedavisi
Besin Duyarlılığı ve İntoleransında Beslenme Tedavisi
Sinir Sistemi Hastalıklarında Beslenme Tedavisi
Enteral ve Parenteral Beslenme
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Özel Durumlarda Beslenme
Gebelik ve EmziklilikDönemlerinde Beslenme
Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme
Okul Çağı Çocuklarda Beslenme
Ergenlik Döneminde Beslenme
Yaşlılıkta Beslenme
Sporcularda Beslenme
Yatan hastaların sağlık durumlarının hekimiyle birlikte değerlendirildikten sonra hastalıklarına ve beslenme alışkanlıklarına uygun beslenme programları hazırlanmaktadır ve refakatçileriyle birlikte yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Menüler, bu şartlar göz önünde bulundurularak hazırlanmakta ve bu menülerin hasta ve refakatçilerine en hijyenik koşullarda titizlikle hazırlanması, kontrol edildikten sonra sunulması sağlanmakta; günlük periyodik aralıklarla yatan hasta ve refakatçilerinin öneri ve özel isteklerine uygun değişiklikler yapılmaktadır. Ayrıca özel diyet alan hastalara uygulamada yaşayacakları sorunları önlemek ve bilinci arttırmak amacıyla beslenme eğitimi verilmektedir.
Bunun yanında hastane personelinin de sağlıklı beslenmesi amacıyla menüleri düzenlenmekte ve besin-beslenme eğitimi alması sağlanmaktadır.